loading

Electrocardiograma (EKG,ECG) este o examinare prin care se  evaluează activitatea electrică a inimii. Aceasta este detectată  prin intermediul unor electrozi, care se atașează de piele la nivelul toracelui, brațelor și picioarelor, transmiterea fiind facilitată prin intermediul aplicării unui gel pe bază de apă.

Electrozii sunt conectați la un aparat ce transformă impulsurile electrice în reprezentare grafică. Această reprezentare grafică este analizată de aparat și mai apoi de către medic. Electrocardiograma poate decela modificări ale ritmului cardiac (aritmii), mărirea atriilor sau ventriculilor (camerele inimii), semne de leziune (infarct) sau un flux sangvin inadecvat, care duce la ischemie.

Pentru medicina muncii, examinarea se efectuează conform legislației în vigoare pentru diferite categorii de atribuții (muncă în tură de noapte, conducere de autovehicule sau utilaje, muncă la înălțime, muncă în condiții de izolare, muncă la rețele electrice, etc.) atât la angajare, cât și periodic (o dată la 12 luni). Scopul este de orientare profesională corectă, fără a exista riscul de periclitare a sănătății angajaților.

Electrocardiograma este o investigație nedureroasă. Electrozii și gelul pot fi reci atunci când sunt aplicații. Puteți simți un disconfort ușor  atunci când electrozii sunt plasați și apoi îndepărtați, iar pielea unde au fost plasați electrozii va prezenta o roșeață, care dispare în timp variabil în funcție de sensibilitatea individuală.

Riscuri în momentul efectuării unei electrocardiograme

Acesta este o examinare foarte sigură. În cele mai multe din cazuri, nu există motive pentru care un pacient să nu poată efectua o electrocardiogramă.
Electrozii detectează doar impulsurile electrice produse de inimă. Prin corp nu trece niciun curent electric provenit de la aparat, astfel că nu exista riscul de electrocutare.